第37回WPI-IIISセミナー

2014/07/22

2014年7月22日,篠原良章先生(理化学研究所)を迎え,第37回WPI-IIISセミナーを行いますので,皆様お誘いあわせの上,是非ご参加ください。

日 時:2014年7月22日(火) 12:00-13:00
場 所:医学系エリア健康医科学イノベーション棟4階 402室GooglrMap版へ
アクセス:
筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。

演 者:篠原良章先生(理化学研究所 神経グリア回路研究チーム)
演 題:“Cooperation and specialization of the bilateral hippocampi in rodents”

要 旨:While rodent hippocampi are interhemispherically connected, little is known about the anatomical and functional significance.
We show that rat CA3-CA1 spine synapses differ in morphology and glutamate receptor subunit composition, depending on the laterality.
At the systems level, theta-associated gamma oscillations in CA1 stratum radiatum in anesthetized rats become larger in power and bilateral synchrony after a month of enriched environment housing. This experience-dependent gamma power enhancement is more prominent on the right side and coincided with laterally-biased synaptogenesis in CA1 stratum radiatum.
We are currently characterizing the dynamic properties of the experience-dependent gamma oscillation enhancement and how it relates to animals’ cognition.

国際統合睡眠医科学研究機構
TEL 029-853-5857(内線5857)

PDF資料