第39回WPI-IIISセミナー

2014/08/05

2014年8月5日,佐藤正晃先生(JST さきがけ/理化学研究所)を迎え,第39回WPI-IIISセミナーを行いますので,皆様お誘いあわせの上,是非ご参加ください。

日 時:2014年8月5日(火) 12:00-13:00
会 場:医学系エリア 健康医科学イノベーション棟4階 402室GoogleMap版へ
アクセス:
筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。

演 者:佐藤正晃先生
JST さきがけ 「細胞機能の構成的な理解と制御」/理化学研究所BSI
演 題: “Imaging hippocampal neural circuit dynamics during behavior in virtual reality”
要 旨:The Canadian psychologist Donald Hebb decades ago proposed the theory of “cell assembly”,in which he postulated neurons acting together are arranged into groups to form the brain basis of mental representation.
Using a set of technologies such as transgenic mice that express new fluorescent calcium indicator proteins,a virtual reality set-up for head-fixed mice and automated image analysis, we directly visualize the activity of large populations of hippocampal CA1 pyramidal cells with two-photon microscopy while the mice perform spatial behavioral tasks in virtual environments.
In this talk, I will present our recent findings that the operation of hippocampal neuronal circuits can be highly dynamic in both short-term and long-term.
I would also like to discuss possible application of these techniques to sleep research.

国際統合睡眠医科学研究機構
Tel: 029-853-5857 (内線. 5857)

PDF資料