第68回WPI-IIISセミナー

2015/11/11

日時:平成27年11月11日(水) 13:00-14:00

場所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟  1F 講堂GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演者: Dr. Pierre-Hervé Luppi

CNRS Research Director, Lyon Neuroscience Research Center

演題:“GABA, glycine and glutamate neurons involved in paradoxical (REM) sleep genesis and function”

要旨:We have been using functional neuroanatomy, local pharmacology and more recently genetic manipulations in the last 15 years to unravel the neuronal network responsible for paradoxical sleep control and function.
We have identified multiple populations of glycinergic, GABAergic and

glutamatergic neurons located from the cortex to the spinal cord involved in such phenomenon. I will summarize these findings and discuss their possible involvement in sleep pathologies and learning and memory.

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-8080

PDF資料