第69回WPI-IIISセミナー

2015/11/17

日時:平成27年11月17日(火) 13:00-14:00

場所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演者: 山本 純 先生

RIKEN MIT Center for Neural Circuit Genetics, The Picower Institute for Learning and Memory Massachusetts Institute of Technology

演題:“Selective Awake Replay Impairments in Genetically Engineered Alzheimer’s Disease Model Mice”

要旨:  The hippocampal-entorhinal cortical network has been suggested to play a crucial role in learning and memory. Among several distinct neuronal activities, hippocampal replay has been suggested to play an important role in memory encoding, maintenance, retrieval and consolidation. In the Tonegawa laboratory, we have genetically engineered a mouse model that shows Alzheimer’s Disease-like behavior in spatial working memory tasks. In this seminar, I will first briefly describe our previous findings including dynamical coupling in the hippocampal-entorhinal cortical network and then, I will mostly focus on recent findings from decoding analysis of hippocampal replays during awake and sleep.

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構
TEL : 029-853-8080