第110回WPI-IIISセミナー

2017/05/22

日 時:平成29年5月22日(月) 12:00-13:00

場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂 GooglrMap版へ
アクセス:「筑波大学筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演 者:吉村 崇 先生(名古屋大学WPI トランスフォーマティブ生命分子研究所)

演 題:“Evolution of seasonal timers: Towards the understanding of human seasonal rhythms “

要 旨: The appropriate timing of various seasonal processes, such as reproduction, migration and hibernation, is crucial to the survival of animals living in temperate regions. Although this phenomenon attracts great interest, its underlying mechanisms are not well understood. By using non-model organisms that have highly sophisticated seasonal responses, we have uncovered the universality and diversity in the signal transduction pathway regulating seasonal rhythms in vertebrates.
Although humans are not typically considered seasonal animals, some evidence suggests that seasonal variation in physiology and behavior also exists in humans. I will discuss how we can better understand human seasonal rhythms using unique animal models.

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-8080(内線8080)

PDF資料