医学セミナー・第16回分子遺伝疫学セミナー「Whole-genome mutational landscape and characterization of noncoding and structural mutations in liver cancer」

2018/01/11

This seminar will be held in English.

Title: Whole-genome mutational landscape and characterization of noncoding and structural mutations in liver cancer

Speaker:
Dr. Akihiro Fujimoto(Associate Professor, Department of Drug Discovery Medicine, Graduate School of Medicine, Kyoto University)
藤本明洋博士,京都大学大学院医学研究科創薬医学講座 特定准教授

Date: January 11, 2018 (Thurs)
Time: 17:00-18:15
Venue: Innovation Building, 8F Auditorium (健康医科学イノベーション棟8階講堂) GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

This seminar is one of the seminars for the subject “Seminar in Medical Sciences” in Doctoral Programs in Biomedical Sciences and Clinical Sciences. The seminar will be given in English, but questions in Japanese are also welcome.

Abstract: Liver cancer, which is most often associated with virus infection, is prevalent worldwide, and its underlying etiology and genomic structure are heterogeneous. Here we provide a whole-genome landscape of somatic alterations in 300 liver cancers from Japanese individuals. Our comprehensive analysis identified point mutations, structural variations (STVs), and virus integrations, in noncoding and coding regions. We discovered recurrently mutated coding and noncoding regions, such as long intergenic noncoding RNA genes (NEAT1 and MALAT1), promoters, and regulatory regions. STV analysis found a significant association with replication timing and identified known (CDKN2A, CCND1, APC, and TERT) and new (ASH1L, NCOR1, and MACROD2) cancer-related genes that were recurrently affected by STVs, leading to altered expression.
These results emphasize the value of whole-genome sequencing analysis in discovering cancer driver mutations and understanding comprehensive molecular profiles of liver cancer, especially with regard to STVs and noncoding mutations.

【contact】Naoyuki Tsuchiya, Molecular and Genetic Epidemiology Laboratory
Mail : tsuchiya#@#md.tsukuba.ac.jp(#@#を 「@」 に置き換えてください)

PDF資料