第126回WPI-IIISセミナー

2018/01/11

来る1月11日(木),池谷 裕二 先生(東京大学薬学部)をお迎えし,第126回WPI-IIISセミナーを行いますので,皆様お誘いあわせの上,是非ご参加ください。

日 時:平成30年1月11日(木) 12:00-13:00

場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂 GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演 者: Dr. Yuji Ikegaya(池谷 裕二 先生)
      Laboratory of Chemical Pharmacology, Graduate School of Pharmaceutical Sciences, The University of Tokyo (東京大学薬学部)

演 題: “Hippocampal ripples downregulate synaptic weights during slow-wave sleep “

要 旨: Synapses are potentiated during awake periods and are cooled down during sleep, during which long-term depression (LTD) may also help erase unwanted memory engrams. However, the neural entity that causes LTD has not yet been identified, even though 40 years have passed since hippocampal LTD was first described. We discovered that slow-wave ripples (SWRs) perform this function. The event frequency of SWRs increases up to approximately 1 Hz after learning and then serves as a low-frequency stimulation protocol that induces LTD. Through this LTD, SWRs refine neuron ensembles that are replayed during slow-wave sleep.
Therefore, our findings advocate another new and important role of SWRs whose role was previously known to contribute to memory consolidation.

詳細はこちらからもご覧になれます:http://wpi-iiis.tsukuba.ac.jp/japanese/seminar

国際統合睡眠医科学研究機構長 柳沢 正史

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-8080(内線8080)

PDF資料