エボラ出血熱の行政機関の対応について(お知らせ)/Notice on Governmental Responses to Ebola Hemorrhagic Fever

2014/11/12

エボラ出血熱への対応については,既に本サイトにおいて,不要不急の渡航は見合わせるようお願いしているところですが(「エボラ出血熱等の感染症への対応について(注意喚起)」平成26年8月29日掲載),このたび,文部科学省から,検疫所等が行う国内発生を想定した対応への協力依頼がありました。

ついては,各空港の検疫所において,到着前21日以内のエボラ出血熱の発生国(ギニア,リベリア,シエラレオネ又はコンゴ民主共和国)の滞在歴を自己申告することや健康状態の確認が行われることをご承知おき願います。

また,厚生労働省から,もし流行国から帰国して1か月程度の間に発熱した場合は,地域の医療機関を受診することは控え,まず保健所に連絡するよう指導が行われていますので,本学学生でエボラ出血熱の感染が疑われる場合は,保健管理センター(tel.029-853-2410)に電話で相談してください。

問い合わせ先

学生部(TEL0298532242),グローバル・コモンズ機構(TEL0298536792

In response to the outbreak of Ebola hemorrhagic fever, this website has already urged that travel to infected areas be postponed if it is not necessary to immediately go there (Aug. 28, 2014 entry “Response to the outbreak of an infectious disease such as Ebola hemorrhagic fever”). Further, the Ministry of Education, Culture, Sports, Science, and Education (MEXT) has issued a request for cooperation with quarantine stations etc. in dealing with the possible spread of Ebola to Japan.

Regarding this, please be aware that all persons who arrive from abroad at any airport in Japan shall make a declaration of whether they have travelled to a country where Ebola hemorrhagic fever has spread (Guinea, Liberia, Sierra Leone, and the Republic of the Congo) during the 21 days before arriving in Japan and if necessary shall have their health condition examined at the quarantine station in that airport.

Further, Ministry of Health, Labour and Welfare (MHLW) has instructed those persons who have developed a fever within a month after returning from one of the above countries not receive treatment at a local medical facility but rather contact a public health center. Thus, we kindly request that students or members of the faculty or staff who suspect they might be infected with Ebola hemorrhagic fever contact the University Health Center (tel. 029-853-2410).

Inquiries

Department of Student AffairsTEL0298532242

Global CommonsTEL0298536792