在学生へのお知らせ・イベント情報
デング熱への対策について(お知らせ)/[Attention]Notice on Measures for Dengue Fever

今年8月から国内で発生しているデング熱について,文部科学省と東京都及び関係機関との対策会議が開催された旨の通知がありました。 デング熱は,蚊を介して感染するもので人から人への感染はなく,感染しても重症化することはまれですが,蚊が多くいる場所で活動する場合は,できるだけ肌を露出せず,虫よけ剤を使用するなど,蚊に刺されないよう注意願います。 また,症状は,突然の発熱,激しい頭痛,関節痛等ですので,蚊に刺されてから3~7日程度でこれらの症状が見られた場合は,その旨を申し出て早めに医療機関を受診してください。 最新情報については,厚生労働省のホームページをご覧ください。

学生部学生生活課

Concerning the recent outbreak of dengue fever that occurred in Japan this August, the Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology released a statement in conjunction with the Tokyo metropolitan government about measures being taken to curb the spread of this infectious disease.

Dengue fever is transmitted through mosquitoes infected with the dengue virus and not through contact with infected humans. Once infected, individuals will experience mild symptoms and overall mortality rates are low. Regardless, due to possible high fever and other uncomfortable flu-like symptoms, authorities recommend avoiding areas with high mosquito populations, using insect repellent when outdoors, and avoiding bare skin exposure as much as possible.

Symptoms of dengue fever manifest in three to seven days after infection and include sudden fever, intense headaches, and pain in the joints. If you think you have been infected with the dengue virus, please consult a physician immediately.