筑波大学|お知らせ・情報|イベント|第133回WPI-IIISセミナー

第133回WPI-IIISセミナー

2018/06/20

日 時:平成30年6月20日(水) 12:00-13:00

場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂 GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演 者: Dr. Yulong Li
School of Life Sciences, Peking University, Beijing, China

演 題: “Spying on dopamine modulation by constructing new genetically-encoded sensors“

要 旨: Dopamine (DA) is a central monoamine neurotransmitter involved in many physiological and pathological processes. A longstanding yet largely unmet goal is to measure DA changes reliably and specifically with high spatiotemporal precision, particularly in animals executing complex behaviors. Here we report the development of two genetically-encoded GPCR-Activation-Based-DA (GRAB_DA ) sensors that enable these measurements. GRAB_DA sensors can resolve a-single-electrical-stimulus evoked DA release, and detect endogenous DA release in the intact brains of flies, fish, and mice. Similar strategies can be harnessed to develop a plethora of GRAB sensors for other important neurotransmitters/neuromodulators.

詳細はこちらからもご覧になれます:http://wpi-iiis.tsukuba.ac.jp/japanese/seminar

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-8080(内線8080)

PDF資料