医学セミナー 神経変性疾患とRNA結合蛋白質

2014/02/03

演 題:「神経変性疾患とRNA結合蛋白質」

※ This seminar will be conducted in English.  このセミナーは英語で行われます。

演 者:河原行郎先生(大阪大学大学院医学系研究科遺伝子機能制御学  准教授)

日 時:平成26年2月3日(月)17:00~18:00

場 所:健康医科学イノベーション棟105室GooglrMap版へ
アクセス:
筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

要旨:

The physiological and pathological roles of neurodegeneration-associated RNA binding proteins

RNA-protein interactions are essential for many aspects of RNA metabolism including splicing, editing, transport and translation. Recent studies have identified more than 800 RNA binding proteins (RBPs) in human cells. Although the biological functions of the majority of these RBPs remain unknown, accumulated lines of evidence have revealed that abnormal RNA processing in specific neuronal cells is involved in the pathogenesis of some neurodegenerative diseases. For instance, mutations in the genes that encode TDP-43, FUS and hnRNPA1 can cause amyotrophic lateral sclerosis (ALS) and frontotemporal lobar degeneration (FTLD). Therefore, understanding of the physiological and pathological roles of disease-associated RBPs is crucial for elucidating disease mechanisms. In this seminar, I introduce how to identify targets and functions of a neurodegeneration-associated RBP systematically and discuss its pathological role.

連絡先:桝 正幸  (mmasu#@#md.tsukuba.ac.jp)#@#を@に置き換えてください。