第38回WPI-IIISセミナー

2014/08/04

2014年8月4日,佐藤 誠先生(筑波大学 医学医療系)を迎え,第38回WPI-IIISセミナーを行いますので,皆様お誘いあわせの上,是非ご参加ください。

日 時:2014年8月4日(月) 12:00-13:00
会 場:医学系エリア 健康医科学イノベーション棟4階 402室GoogleMap版へ
アクセス:
筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。

演 者:佐藤 誠先生
筑波大学 医学医療系 次世代医療研究開発・教育統合センター 睡眠医学寄附講座
演 題:“Cause and Consequences of Obstructive Sleep Apnea”

要 旨: Asians generally have a higher risk of developing weight-related health problems such as hypertension and diabetes, even when they are not morbidly obese by Western standards.
Similarly, the average body-mass index (BMI) of Asian patients with Obstructive Sleep Apnea (OSA) is smaller than that of Caucasian patients.
OSA is closely linked to the cluster of cardiovascular risk factors known as “syndrome X”, which is also termed metabolic syndrome (MS).
Therefore, in 1998 Wilcox et al. proposed that a new term, Syndrome Z, be used to indicate the presence of syndrome X and OSA.
In this seminar, I will try to review the cause and consequences of OSA in Asian countries.

国際統合睡眠医科学研究機構
TEL: 029-853-5857 (内線. 5857)

PDF資料