第399回TSMMセミナー

2014/11/25

演 題:Transcriptional Regulatory Mechanisms in Animal Cells

演 者:Robert G. Roeder, PhD

Arnold and Mabel Beckman Professor

Laboratory of Biochemistry and Molecular Biology

The Rockefeller University, U.S.A.

日 時:20141125日 (火)17:00-18:30

会 場:イノベーション棟8階 講堂(This seminar will be held in EnglishGooglrMap版へ

要 旨:Transcriptional regulation by gene- and cell-specific DNA-binding factors underlies key physiological events in animal cells. However, their effects on specific genes depend upon complex arrays of cofactors (co-activators and co-repressors) that add additional layers of regulation. These cofactors include both chromatin remodeling/histone modifying factors (e.g., p300/CBP acetyltransferases and SET1/MLL

methyltransferases) and other factors (e.g., Mediator, TAFs) that facilitate more direct communication between promoter-bound regulatory factors and the general transcription machinery. Emphasizing biochemical studies with cell-free systems reconstituted with purified transcription factors and either DNA or recombinant chromatin templates, as well as cell-based and mouse genetic analyses, the cooperative functions and mechanism of action of selected co-activators will be discussed in relation to gene regulation by selected activators (e.g., p53, E proteins, nuclear receptors, leukemic fusion proteins).

*TSMMセミナーは、フロンティア医科学専攻(修士)「医科学セミナーII」(担 当:久武 幸司)、生命システム医学専攻&疾患制御医学専攻(博士)「最先端医学研究セミナー」(担当:熊谷 嘉人、武川 寛樹)及び「医学セミナー」(担当:専攻各教員)の関連セミナーに相当します。

TSMMセミナー担当 筑波大学医学医療系 山下 年晴

アクセス:
筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前