第53回WPI-IIISセミナー

2015/02/17

2月17日(火),山崎 聡 先生(東京大学 医科学研究所)をお迎えし,第53回WPI-IIISセミナーを行いますので,皆様お誘いあわせの上,是非ご参加ください。

日時:平成27年2月17日(火) 12:00-13:00

場所:筑波大学 医学系エリア

健康医科学イノベーション棟4階 402室GooglrMap版へ
アクセス:
筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演者:Dr. Satoshi Yamazaki

Division of Stem Cell Therapy, The Institute of Medical Science, The University of Tokyo

演題:“Neural cell regulation of hematopoietic stem cell and bone marrow niche”

要旨:Hematopoietic stem cells (HSCs) are clonogenic cells that retain both self-renewal and multilineage potential giving rise to all lineages of blood cells. In adult mouse bone marrow (BM), most HSCs remain in the quiescent (G0) phase of the cell cycle in close contact with the supporting cells known as “niches”. This seminar will highlight the recent progress in understanding the interactions between HSCs and their niche. Among niche signals examined, we found that TGF-β receptor deficiency causes reduced phosphorylation of Smads and impairs repopulating activity of HSCs, suggesting a significant role for TGFβ signaling in hematopoiesis. Furthermore, We identified the BM neural cells regulating hematopoietic homeostasis.

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 (029-853-2786)

PDF資料