第54回WPI-IIISセミナー

2015/02/25

2月25日(水),若林 千里先生(国立精神・神経医療研究センター)をお迎えし,第54回WPI-IIISセミナーを行いますので,皆様お誘いあわせの上,是非ご参加ください。

■日時:平成27年2月25日(水) 14:00-15:00

■場所:筑波大学 医学系エリア 健康医科学イノベーション棟4階 402室GooglrMap版へ
アクセス:
筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

■演者:Dr. Chisato Wakabayashi
Department of Mental Disorder Research, National Institute of Neuroscience, National Center of Neurology and Psychiatry

■演題:“Possible involvement of low-grade systemic inflammation in sensorimotor gating deficits: a study of a ‘schizophrenia-like’ mouse model”

■要旨:Recently, low-grade systemic inflammation has attracted notable attention in psychiatric disease or metabolic syndrome research, including obesity. High-fat diet (HFD) mice show not only low-grade systemic inflammation but also sensorimotor gating deficits, a characteristic phenotype observed in schizophrenia. Focusing on HFD mice as an animal model of schizophrenia, I will discuss the mechanism of inducing sensorimotor gating deficits and the possible role of inflammatory cytokines in the pathogenesis of schizophrenia. The relationship between inflammatory cytokines and sleep disorders will also be discussed.

■問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-2786

PDF資料