The 61st WPI-IIIS seminar/第61回WPI-IIISセミナー

2015/07/24

Date: Friday, July 24, 2015 平成27年7月24日(金)
Time: 12:00-13:00

Venue: 402, Health and Medical Science Innovation Laboratory, University of Tsukuba

場所:筑波大学 医学系エリア
健康医科学イノベーション棟4階 402室GooglrMap版へ
アクセス:
筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

Speaker: Dr. Takashi Kitamura (北村貴司先生)

RIKEN-MIT Center for Neural Circuit Genetics,

Massachusetts Institute of Technology, USA

Subject:“New Excitatory Input from the Entorhinal Cortex into the Hippocampus”

Summary: In humans and animals, episodic memory requires the concerted association of objects, space and time coordinated by the entorhinal cortex (EC)-hippocampal (HPC) network. While the encoding of space and object associations in this network have been well explored, our understanding of the time-related aspect of episodic memory is only very recently coming to light. For instance, the input from medial EC layer III cells to CA1 pyramidal cells is important for the temporal association of discontinuous events. Most cognitive and motor phenomena temporal association memory must be regulated for optimal adaptive benefit. However, virtually nothing is known about the underlying mechanisms of this regulation. In my talk, I will provide the next major step by 1) mapping and 2) characterizing an unsuspected neuronal circuit within the EC-HPC network and 3) examining the effect of its optogenetic manipulations on a temporal association memory and finally 4) monitoring the cell type-specific neuronal activities by using a miniature head-mounted fluorescence microscope.

Contact: International Institute for Integrative Sleep Medicine
国際統合睡眠医科学研究機構

Phone: 029-853-2786 (ext.2786)

PDF資料