第414回つくば分子生命科学セミナー/414th TSMM seminar

2015/07/31

Title:
Effects of some plant-derived anti-leukemic drugs on individualized leukemic-cell population profiles in egyptian patients.

Speaker:
Professor Hany A. El-Shemy
Cairo University Research Park (CURP)
Biochemistry Department, Faculty of Agriculture Cairo University

Date:
July 31, 2015 14:00-15:30

Venue:
Seminar Room 483 (Igakukei-tou 4th floor)

Abstract:
The relationship between treatments with plant-derived drugs and leukemia-associated (immuno)phenotypes (LAIPs) of clinically-isolated leukemia cells is not well-established in the Egyptian population. The objective of the present study was two-fold: 1) to develop a preliminary clinical prognostic map for commonly-expressed LAIPs in Egyptian patients clinically-diagnosed with leukemia, and 2) to assess the potential implication of LAIPs in the response rate to ten natural products of plant origin. Increased expression of LAIPs: CD4, CD14, CD33 and CD34 is considered as a surrogate marker of the desired response of leukemia cells to treatment with plant-derived drugs. Whereas, the increased expression of two particular LAIPs, namely: MPO and DR, was associated with poor prognostic outcomes following treatment with the plant-derived drugs.
Our
data present evidence that five out of the ten plant-derived drugs tested elicit the expression of several desirable LAIPs biomarkers. These findings clearly highlight the potential treatment efficacy of some plant-derived drugs against some selected Egyptian leukemic cell types.

TSMMセミナーは,フロンティア医科学専攻(修士)「医科学セミナーII」(担当:久武幸司),生命システム医学専攻&疾患制御医学専攻(博士)「医学セミナー」(担当:専攻各教員)の関連セミナーに相当します。

連絡先: 筑波大学医学医療系 高橋 智
029-853-7516
satoruta#@#md.tsukuba.ac.jp(#@#を 「@」 に置き換えてください)

【筑波分子医学協会(TSMM)主催】