419th TSMM seminar

2015/11/20

Title:
Characterization of the vascular niche in the bone marrow

Speaker:
Dr. Bernd K. Fleischmann
Professor and Director, Institute of Physiology I Life & Brain Center, University of Bonn

Date:
Nov. 20, 2015 15:45-17:00

Venue:
Seminar Room 411 (Building for Institutes of Medicine)

Abstract:
Prof. Fleischmann is working on biology of vascular system and cardiomyocyte. Recently, he is trying to analyze vascular niche in the bone marrow. In this seminar, he will talk about recent results about vascular niche in the bone marrow.

References:
1.Optogenetic control of contractile function in skeletal muscle.
Bruegmann T, van Bremen T, Vogt CC, Send T, Fleischmann BK, Sasse P.
Nat Commun. 2015 Jun 2;6:7153.

2.Transgenic systems for unequivocal identification of cardiac myocyte nuclei and analysis of cardiomyocyte cell cycle status.
Raulf A, Horder H, Tarnawski L, Geisen C, Ottersbach A, Röll W, Jovinge S, Fleischmann BK, Hesse M.
Basic Res Cardiol. 2015 May;110(3):33.

TSMMセミナーは,フロンティア医科学専攻(修士)「医科学セミナーII」(担当:久武幸司),生命システム医学専攻&疾患制御医学専攻(博士)「最先端医学研究セミナー」(担当:熊谷嘉人,島野仁)及び「医学セミナー」(担当:専攻各教員)の関連セミナーに相当します。

連絡先: 筑波大学医学医療系 高橋 智
TEL : 029-853-7516
E-MAIL : :satoruta#@#md.tsukuba.ac.jp(#@#を 「@」 に置き換えてください)

【筑波分子医学協会(TSMM)主催】