第27回ICRセミナー

2016/05/30

演題:Immigrants without Immigration: Japan’s Restrictive Migration Policy in Comparative Perspective

演者:マイケル・ストラウス 先生(テキサスクリスチャン大学准教授,筑波大学客員研究員)

日時:2016年5月30日(月) 15:15-16:30

会場:筑波大学人文社会系棟A101GooglrMap版へ
アクセス:
筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「大学公園

要旨:
Japan has one of the most restrictive immigration policies in the advanced industrialized world, and many members of the LDP still avoid talk of immigration entirely. However, Japan is also faced with severe labor shortages, and serious problems stemming from shoshikoreika (Japan’s shrinking and aging population).
This presentation will focus on two questions. First, why did Japan avoid turning to foreign laborers in high numbers during the high growth years, unlike most other advanced industrialized countries? Second, what are the prospects for large-scale immigration in the future?

About the speaker:
Dr Michael Strausz is associate professor of political science at Texas Christian University and Japan Foundation fellow. He is currently a visiting scholar at the University of Tsukuba.

主催:筑波大学 人文社会国際比較研究機構(ICR)

問い合わせ先:office#@#icrhs.tsukuba.ac.jp(#@#を 「@」 に置き換えてください)