第79回WPI-IIISセミナー

Date:  Monday, June 13, 2016
日 時:平成28年6月13日(月) 12:00-13:00

Time: 12:00-13:00

Venue: 1F Auditorium, IIIS Building, University of Tsukuba
場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

Speaker: Dr. Zhijian Chen
      Center for Genetics of Host Defense, UT Southwestern Medical Center / HHMI, USA

Subject: “The dark side of DNA – Immune and autoimmune responses to cytosolic DNA –“

Summary: The presence of DNA and aberrant RNA in the cytoplasm is a danger signal that alerts the host immune system to eliminate microbial infections, but inappropriate activation of these pathways can also lead to autoimmune diseases such as lupus. My talk will focus on our recent work on the discovery of a new innate immune sensor for cytosolic DNA, and a novel second messenger that triggers the production of type-I interferons and other inflammatory cytokines. I will also discuss the roles of this pathway in autoimmune diseases and cancer immunotherapy.

Contact: International Institute for Integrative Sleep Medicine
問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構
Phone: 029-853-8080 (ext.8080)

PDF資料