第82回WPI-IIISセミナー

2016/06/30

日 時:平成28年6月30日(木) 12:00-13:00

場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演 者:Dr. Shien-Fong Lin
    Institute of Biomedical Engineering, National Chiao-Tung University, Taiwan

演 題: “The Story of 1 billion Heartbeats: Initiation and Perturbation of Heart Rhythm”

要 旨: The heart is a reliable organ that produces more than 1 billion beats during its life time. Previous studies have established a redundant firing mechanism to be responsible for such a robust function. In addition, the autonomic nerve system is associated with normal operation of the heart. However, it has also been implicated in many forms of cardiac arrhythmias. The incidence of lethal ventricular fibrillation and non-lethal atrial fibrillation both show a circadian pattern, implying the involvement of the autonomic nerve system. We will demonstrate optical mapping and ambulatory wireless recording results of dynamic events of atrial and ventricular fibrillations, and attempt to establish a correlation between autonomic function and arrhythmogenesis. The prospect of using wearable devices to predict cardiac arrhythmias will be discussed.

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構
      tel : 029-853-8080