第83回WPI-IIISセミナー

2016/07/25

日 時:平成28年7月25日(月) 12:00-13:00

場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演 者:Dr. Jun Nishiyama 西山 潤先生
     Neuronal Signal Transduction Group, Max Planck Florida Institute for Neuroscience
     マックス・プランク・フロリダ神経科学研究所

演 題:“/In vivo/ genome editing for high resolution mapping of endogenous proteins in the mammalian brain”

要 旨: A scalable method to image endogenous proteins is essential for integrative understanding of a cell at the molecular level. Recently, we developed a simple and generalizable technique to image endogenous proteins with high accuracy in the brain (Cell, 2016). The technique, termed SLENDR, uses in vivo genome editing to insert a sequence encoding an epitope tag or a fluorescent protein to a gene of interest by CRISPR-Cas9-mediated homology-directed repair (HDR), enabling to image endogenous proteins with a tag. Single-cell, HDR-mediated genome editing was achieved by delivering the editing machinery to dividing neuronal progenitors through in utero electroporation. SLENDR allows us to rapidly determine the localization and dynamics of many endogenous proteins in various cell types, regions and ages in the brain, providing a powerful tool suitable for large-scale analyses on a broad spectrum of proteins.

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-8080

PDF資料