医学セミナー・第14回分子遺伝疫学セミナー

2017/01/05

The seminar will be given in English.

Title: Evolutionary and functional significance of host-pathogen interaction through leukocyte immunoglobulin-like receptors

Speaker: Dr. Kouyuki Hirayasu(Assistant Professor, Laboratory ofImmunochemistry,
       WPI Immunology Frontier Research Center, Osaka University)
     平安恒幸博士,大阪大学 免疫学フロンティア研究センター 免疫化学研究室 特任助教

Date: January 5 (Thurs), 2017

Time: 17:00-18:15

Venue: Institutes of Medicine Building, Room 483 (医学系学系棟(医学医療系棟)483)GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前」

Abstract:
The host immune system has constantly interacted with diverse microorganisms. This host-pathogen interaction has shaped genetic diversity of both host and microorganism. However, the evolutionary and functional significance of the genetic diversity is not fully understood.
This seminar will introduce unexpected discoveries of host-pathogen interaction by genetic and functional analyses of leukocyte immunoglobulin-like receptors (LILRs). The LILR is a multigene family of humans, which consists of two pseudogenes and 11 functional genes. First unexpected discovery was that LILRA3 deficiency is skewed toward a higher frequency in Northeast Asian populations than Southeast Asian, European, and African populations. LILRA3 has turned out to be the most differentiated of all of the copy-number-variable genes in the human genome, suggesting that the LILRA3 gene is sensitive to the local environment that includes microorganisms. Second unexpected discovery was that LILRA2 has a unique function that detects dangerous immunological situations in which antibodies are destroyed by microbial pathogens. I would like to give the background of these unexpected findings and discuss about host-pathogen coevolution.

*This seminar is one of the seminars for the subject “Seminar in Medical Sciences” in Doctoral Programs in Biomedical Sciences and Clinical Sciences.

*The seminar will be given in English, but questions in Japanese are also welcome.

contact:
Naoyuki Tsuchiya, Molecular and Genetic Epidemiology Laboratory (分子遺伝疫学研究室 土屋尚之)
Mail : tsuchiya#@#md.tsukuba.ac.jp(#@#を 「@」 に置き換えてください)

PDF資料