第107回WPI-IIISセミナー

2017/03/07

日 時:平成29年3月7日(火) 14:00-15:00

場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂 GooglrMap版へ
アクセス:「筑波大学筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演 者:Dr. Seiji Nishino 西野精治先生
Dept. Psychiatry and Behavioral Sciences, Stanford University School of Medicine スタンフォード大学医学部 精神神経・行動科学講座

演 題:“Neurobiology of Sleep Disorders: Animal Research to Bedside”

要 旨: We uncover the etiology and pathophysiology of human sleep disorders, using various animal models.

Our research interests include hypersomnia with various etiologies (primary hypersomnia and symptomatic hypersomnia), insomnia, and circadian rhythm disorders.

Although some hypersomnias such as narcolepsy-cataplexy and symptomatic narcolepsy/hypersomnia are associated with orexin/hypocretin deficiency, this mechanism cannot explain all hypersomnias. These include hypersomnias associated with Parkinson’s disease and myotonic dystrophy, and other mechanisms unrelated to orexin are likely involved. Similarly, insomnia is a heterogeneous disease condition, and no primary underlying mechanism has been demonstrated. I would like to introduce recent results obtained in our lab and to extend discussions.

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-8080(内線8080)

PDF資料