第436回TSMMセミナー

2017/04/20

This seminar is regarded as a lecture for the subject “Seminar in Medical Sciences”

Title:Differential SoxB1 requirements in naïve and primed pluripotency.

Speaker:Dr. Andrea Corsinotti
Laboratory of Embryonic Stem Cell Biology MRC Centre for Regenerative Medicine University of Edinburgh/ University of Tsukuba

Date:April 20, 2017 17:00-18:30

Venue:Seminar Room 105 (Health and Medical Science Innovation building 1st floor)

Abstract:

Sox2 is a key transcription factor directing embryonic stem cell (ESC) pluripotency. Self-renewal of Sox2-/- ESCs can be rescued by the SoxB1 proteins Sox1 or Sox3. However, the role of SoxB1 proteins in epiblast stem cell (EpiSC) pluripotency is unknown. We compared the abilities of Sox2-related proteins to maintain pluripotency in these cell types.
Surprisingly, deletion of Sox2 from EpiSCs does not eliminate self- renewal but Sox3 levels are increased. While EpiSCs can also dispense with Sox3, deletion of both Sox2 and Sox3 prevents self-renewal. ESCs with altered SoxB1 levels exhibit differentiation defects. We demonstrate that a redundant SoxB1 function maintains pluripotency in ESCs and EpiSCs, with SoxB1 levels controlling the ability of ESCs to be captured as EpiSCs or escape pluripotency.

連絡先:筑波大学医学医療系 高橋 智
Mail : satoruta#@#md.tsukuba.ac.jp(#@#を 「@」 に置き換えてください)

*TSMMセミナーは,フロンティア医科学専攻(修士)「医科学セミナーII」(担当:久武幸司),生命システム医学専攻 &疾患制御医学専攻(博士)「最先端医学研究セミナー」(担当:熊谷嘉人,島野仁)及び「医学セミナー」(担当:専攻各教員)の関連セミナーに相当します。

【筑波分子医学協会(TSMM)】
HP http://www.md.tsukuba.ac.jp/public/tsmm/

TSMMセミナー担当 筑波大学医学医療系 濱田理人
Mail : hamamichi#@#md.tsukuba.ac.jp(#@#を 「@」 に置き換えてください)