経済・公共政策プログラム 特別セミナー「Pocketbook Voting, Social Preferences, and Expressive Motives in Referenda」

2017/08/28

経済・公共政策プログラムでは,8月28日(月)にドイツの著名な研究機関ifo Instituteより経済学者のPanu Poutvaara氏を講師にお招きし,特別セミナーを開催します。

昨年は,米国の大統領選挙や英国のEU離脱を決めた国民投票が注目され,今年は欧州諸国で選挙が続いています。本セミナー“Pocketbook Voting, Social Preferences, and Expressive Motives in Referenda”は,国民投票や選挙における投票の動機がテーマですので,タイムリーで世界的にも関心の高いトピックの講演です。ぜひ,奮ってご参加ください。

日時:8月28日(月) 15:45~17:15
場所:3K棟311 GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「第三エリア前

講演者:Panu Poutvaara氏 (ifo Institute, ifo Center for International Institutional Comparisons and Migration Researchディレクター)

講演題目:Pocketbook Voting, Social Preferences, and Expressive Motives in Referenda

要旨:We develop and test a theory of voting and turnout decisions that integrates self-interest, social preferences, and expressive motives. Our empirical analysis studies collective choices which are analogous to decisions on local public goods. We consider referenda among university students on whether to collectively purchase deeply discounted flat rate tickets for public transportation and cultural amenities. Individual usage data allow quantifying the monetary benefits associated with each ticket. As voters had precise information on the individual costs and benefits, our setting comprises a real-world laboratory of direct democracy. This allows, for the first time, to empirically decompose voter motivations in referenda at the individual level. We find that monetary benefits strongly influence participation and voting. However, social or expressive motives, such as stated altruism, environmental concerns, and paternalism, are decisive for a significant minority. Based on our theory, these results rule out purely expressive voting and imply that a substantial share of the electorate perceived their impact on the outcome to be non-negligible.

使用言語:英語

お問い合せ:PEPPオフィス 029-853-6785/6613

PDF資料