World Science Leader’s Seminar “Nuclear Translocation of PKCalpha is Associated with Cell Cycle Arrest and Erythroid Differentiation in Myelodysplastic Syndromes (MDS)” (Ph.D. Program in Human Biology)

2017/10/13

2017年10月13日(金)に筑波大学「ヒューマンバイオロジー学位プログラム」が主催となり,World Science Leader’s Seminarを開催いたします。World Science Leader’s Seminarは,サイエンスの世界で活躍されている方々にお越しいただき,トップレベルの知識と技術をご指導いただく貴重な機会です。今回の講演者はDr. Lucio Cocco(Cellular Signaling Laboratory, Department of Biomedical Sciences, University of Bologna)です。どなたでも参加可能ですので,ふるってご参加ください。尚,本セミナーは英語で行われます。

開催日時:2017年10月13日(金)  15:30 -16:30

会 場 :健康医科学イノベーション棟301 GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

ゲストスピーカー:Dr. Lucio Cocco(Cellular Signaling Laboratory, Department of Biomedical Sciences, University of Bologna)

セミナータイトル:Nuclear Translocation of PKCalpha is Associated with Cell Cycle Arrest and Erythroid Differentiation in Myelodysplastic Syndromes (MDS)

主催:筑波大学 ヒューマンバイオロジー学位プログラム

セミナー概要:
PI-PLCbeta1 is involved in cell proliferation, differentiation and MDS pathogenesis. Moreover, the increased activity of PI-PLCbeta1 reduces the expression of PKCalpha that, in turn, delays the cell proliferation and is linked to erythropoiesis. Lenalidomide is currently used in del(5q)low-risk MDS patients, where it can suppress the del(5q)clone and restore a normal erythropoiesis. We studied the effect of Lenalidomide on 16 low-risk del(5q) MDS patients, as well as del(5q) and non-del(5q) hematopoietic cell lines, mainly focusing on erythropoiesis, cell cycle and PI-PLCbeta1/PKCalpha signalling. Responder patients and del(5q)cells showed a specific induction of erythropoiesis and a nuclear translocation of PKCalpha. Moreover, Lenalidomide could induce a selective G0/G1 arrest of cell cycle in del(5q) cells, slowing down the rate proliferation of these cells.

住所  〒305-8577 茨城県つくば市天王台1-1-1
     総合研究棟A グローバル教育院事務室
Mail  sigma#@#un.tsukuba.ac.jp(#@#を 「@」 に置き換えてください)
Tel   029-853-7085