第130回WPI-IIISセミナー

2018/05/21

日時:平成30年5月21日(月) 12:00-13:00

場所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂 GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演者: Dr. Aleksandar Videnovic
     Division of Sleep Medicine, Massachusetts General Hospital

演題: “Sleepy Days and Restless Nights of Parkinson’s Disease“

要旨: Impaired sleep and alertness, initially recognized by James Parkinson in his famous monograph “An Essay on the Shaking Palsy” in 1817, is one of the most common and disabling nonmotor symptoms of PD.
Dopamine, the major neurotransmitter implicated in the pathogenesis of PD, plays a pivotal role in the regulation of sleep and circadian homeostasis. Sleep dysfunction affects up to 90% of patients with PD, and may precede the onset of the disease by decades. Emerging evidence also points to significant alterations of the circadian system in PD.
Further studies that will examine pathophysiology of sleep dysfunction in PD, and focus on novel treatment approaches are therefore very much needed.

詳細はこちらからもご覧になれます:http://wpi-iiis.tsukuba.ac.jp/japanese/seminar

国際統合睡眠医科学研究機構長 柳沢 正史

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 028-853-8080(内線8080)

PDF資料