第134回WPI-IIISセミナー

2018/06/27

日 時:平成30年6月27日(水) 9:00-10:00

場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂 GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演 者: Dr. Patrick M. Fuller
      Harvard Medical School and Department of Neurology, Beth Israel Deaconess Medical Center

演 題: “The circuit and synaptic basis of arousal and sleep“

要 旨: The focus of my laboratory’s investigative activities has been the cellular and synaptic bases by which the brain regulates sleep, wakeful consciousness and circadian rhythms. In my seminar, I will discuss some of the experimental outcomes of these investigative activities, which includes our “top-down” reassessment of the structural basis of the brain’s arousal network, a genetically-driven “dissection” of the cellular basal forebrain, the identification and characterization of a previously unrecognized brainstem circuit that is both necessary and sufficiency to produce slow-wave-sleep and cortical slow-wave-activity, the identification of a hitherto unknown inhibitory hypothalamic-preoptic circuit that promotes arousal, and our most recent work showing that the caudal hypothalamus contains a delimited node of glutamatergic, NOS1-expressing neurons that can conjointly drive cortical and hippocampal activation and behavioral arousal. Finally, I will describe on-going experimental work that seeks to understand how the cellular suprachiasmatic nucleus imparts temporal organization on the sleep-wake cycle. Together these studies, along with a large number of other findings by laboratories around the world, have provided key insights into the circuit and synaptic mechanisms by which the brain regulates behavioral state.

詳細はこちらからもご覧になれます:http://wpi-iiis.tsukuba.ac.jp/japanese/seminar

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-8080(内線8080)

PDF資料