第73回免疫学セミナー
医学セミナー

2018/09/19

This seminar will be held in English.

【演題】
Regulation of intestinal homeostasis

【講師】
Dr. Kiyoshi Takeda

【所属】
Department of Microbiology and Immunology, Graduate School of Medicine, Immunology Frontier Research Center, Osaka University

平成30年9月19日(水) 17:00-18:30

【場所】
医学系学系棟4F483室 GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

【Abstract】
 Intestine is a unique tissue where several environmental factors including commensal bacteria and dietary components exist. In a healthy condition, activity of intestinal immunity is finely regulated to prevent inflammatory responses to these environmental factors.
Dysregulated interaction of intestinal environmental factors and intestinal immunity causes development of inflammatory bowel disease
(IBD) represented by Crohn’s disease and ulcerative colitis. We are analyzing the mechanisms by which gut homeostasis is regulated by focusing on barrier function of colonic epithelial cells that are responsible for segregation of intestinal bacteria and immunity. Indeed, the presence of bacteria on the epithelial surface of the large intestine was reported in several mouse models of intestinal inflammation. We found that Lypd8, which is selectively expressed on colonic epithelial cells, blocks direct interaction of intestinal bacteria with the host cells. We are also analyzing how intestinal bacteria, which do not directly contact the intestinal epithelia, act on the host. In this regard, we recently identified bacterial metabolites that initiate immune responses by acting of intestinal myeloid cells. We will also discuss the bacterial metabolites.

PDF資料