医学セミナー/Seminar in Medical Sciences

2018/10/03

The seminar will be given in English.

Title: Approaches to identify disease causing or susceptible functional variants out of millions of variations detected by human whole-genome sequencing

Speaker: Dr. Yuki Hitomi (Assistant Professor, Department of Human Genetics, The University of Tokyo)
            (人見祐基博士,東京大学大学院医学系研究科人類遺伝学分野助教)

Date: October 3, 2018 (Wed)

Time: 17:00-18:15

Venue: Clinical Lecture Room B (臨床講義室B) GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「筑波大学病院入口

This seminar is one of the seminars for the subject “Seminar in Medical Sciences” in Doctoral Programs in Biomedical Sciences and Clinical Sciences. The seminar will be given in English, but questions in Japanese are also welcome.
This seminar will NOT be recorded; therefore, be sure to attend if are interested.

Abstract:
Any of the genetic variations in human genome may cause differences in disease risk. So far, whole genome sequencing (WGS) using short-read type Next-Generation Sequencing (NGS) and Genome-Wide Association Study
(GWAS) have become indispensable methods for comprehensive screening of “causal variants in rare disorders” and “susceptibility gene loci in common disorders”, respectively. However, molecular genetic approach for the identification and evaluation of disease-causal/susceptibility variants from millions of genetic variations in the human genome should be included in follow-up studies.
By performing systematic searches for disease causing or susceptible variants including their functions, we will be able not only to understand the molecular mechanisms of pathogenesis, but also to establish novel drugs based on the information obtained from the functional effects of the variants.
In this seminar, I would like to introduce the molecular genetic approaches for identification and evaluation of functional disease- causal/susceptible variants from comprehensive whole-genome analysis (WGS and GWAS) in rare neurological disorders and common immune-related disorders.

【contact】Naoyuki Tsuchiya, Molecular and Genetic Epidemiology Laboratory
      Mail : tsuchiya#@#md.tsukuba.ac.jp(#@#を 「@」 に置き換えてください)

PDF資料