第138回WPI-IIISセミナー

2018/10/31

日 時:平成30年10月31日(水) 12:00-13:00

場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂 GooglrMap版へ
アクセス:「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演者: Dr. Tomoyuki Furuyashiki (古屋敷 智之先生)
      Division of Pharmacology, Kobe University Graduate School of Medicine(神戸大学大学院医学研究科)

演題: “Stress-Induced Prefrontal Remodeling and its Behavioral Consequences “

要旨: Stress is a strain of our mental and bodily functions caused by aversive stimuli. Brief and controllable stress promotes adaptive responses for well-being and survival, whereas prolonged or excessive stress often induces emotional and cognitive dysfunctions and can be a risk factor for mental illnesses. Despite its clinical relevance, the biological basis of stress remains elusive. In this seminar, I will introduce our recent findings using social defeat stress in mice, especially about roles of prefrontal remodeling mediated by dopamine and inflammation for stress-induced behavioral changes.

詳細はこちらからもご覧になれます:http://wpi-iiis.tsukuba.ac.jp/japanese/seminar

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-8080(内線8080)

PDF資料