第139回WPI-IIISセミナー

2018/11/27

日 時:平成30年11月27日(火) 12:00-13:00

場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂 GooglrMap版へ
アクセス:
 筑波大学筑波キャンパスへは「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
 利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演者: Dr. Masashi Tabuchi (田渕 理史先生)
     Department of Neurology, School of Medicine, Johns Hopkins University(ジョンズ・ホプキンズ大学医学部)

演題: Temporal Coding-Induced Synaptic Plasticity Determines Clock-Driven Sleep Quality

要旨: Neurons use two main schemes to encode information: rate coding (frequency of firing) and temporal coding (timing or pattern of firing). Here, we demonstrate for the first time that temporal coding alone can signify a specific internal state to control a behavioral output. We first show that the clock neuron network in Drosophila exhibits distinct temporal patterns of spiking during the day vs the night. We next delineate the molecular processes by which the circadian clock generates distinct temporal codes. From a large-scale genetic screen, we identify 2 molecules that are critical for clock-dependent temporal coding. In this seminar, I will talk about how temporal coding alters sleep/wake behavior.

詳細はこちらからもご覧になれます:http://wpi-iiis.tsukuba.ac.jp/japanese/seminar

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構
 029-853-8080(内線8080)

PDF資料