第153回WPI-IIISセミナー

2019/07/09

日 時:2019年7月9日(火) 12:00-13:00

場所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂GooglrMap版へ
アクセス:「筑波大学筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演者: Dr. Masahiko Watanabe (渡邉 雅彦先生)
    Department of Anatomy, Faculty of Medicine, Hokkaido University(北海道大学大学院医学研究科)

演題:“Glyoxal, an innovative fixative for neuroscience research”

要旨: Synaptic molecules are highly organized to fulfill neural functions. Through my neuroanatomical research on molecular organization and mechanism of glutamatergic synaptic wiring, I realize that widely-used formalin fixation often hinders synaptic molecules from histochemical detection. This is particularly true for PSD and synaptic adhesion molecules. To solve this problem, I have so far tested and adopted various antigen-retrieval and -exposing techniques, such as protease pretreatment and postembedding methods. Recently, glyoxal fixation was reported to be a better alternative for formalin fixation (Richter et al. EMBO J 37:139-159, 2018). In this seminar, I will introduce the usefulness and effectiveness of the new fixative in synaptic molecule detection.

詳細はこちらからもご覧になれます

国際統合睡眠医科学研究機構
029-853-8080(内線8080)

PDF資料