第162回WPI-IIISセミナー

2019/10/28

日 時:2019年10月28日(月) 12:00-13:00

場 所:筑波大学 医学系エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂 GooglrMap版へ
アクセス:「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演者:Dr. Mathias Treier
     Max-Delbrück Center for Molecular Medicine in the Helmholtz Association / Charité University Medicine Berlin, Germany

演題:“No need to sleep if you should drink and eat”

要旨: Why we sleep is still a mystery. Hunger and thirst are potent stimuli that suppress sleep. Indeed, terrestrial animals like elephants and giraffes that extensively need to forage for water/food sleep very little without negative consequences. Food/water seeking is a complex physiological response to metabolic demands that requires an increased state of wakefulness, arousal and locomotory activity. We have identified a neuronal network in mice that is sufficient to elicit and maintain food/water foraging for days without sleep. In contrast, deletion of the genetic components encoding this innate behavior lets mice fall asleep upon food deprivation. Our findings suggest that the amount of sleep depends on the balance between metabolic demand and water/food availability and is set for each species individually according to its habitat.

詳細はこちらからもご覧になれます:http://wpi-iiis.tsukuba.ac.jp/japanese/seminar

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-8080(内線8080)