第166回WPI-IIISセミナー

2020/01/22

日 時:2020年1月22日(水) 12:00-13:00

場 所:筑波大学 医学エリア 睡眠医科学研究棟 1F 講堂 GooglrMap版へ
アクセス:「筑波キャンパスへの交通アクセス」をご覧ください。
利用停留所(関東鉄道バス):筑波大学中央行き又は筑波大学循環バス「追越学生宿舎前

演者:Dr. Juro Sakai(酒井 寿郎 先生)
Tohoku University School of Medicine / The University of Tokyo, Research Center of Advanced Science and Technology (RCAST)
(東北大学大学院医学研究科/東京大学先端科学技術研究センター(RCAST))

演題:“A Concerted Thermogenic Response via a Phosphor-Switch of an Epigenetic Modifier”

要旨: How cells sense and respond to environmental cues remains a central question of biological research. Recent evidence suggests that chromatin organization called epigenetics regulates cell fate. Fat cells play important roles in protecting organisms against starvation and cold environment. While brown fat cells burn fat to produce heat in acute cold exposure, under chronic cold environment, brown-like fat cells called “beige fat cells” are recruited in subcutaneous white adipose tissue (scWAT) and actively burn fat for heat production. This adaptive change is called scWAT “beige-ing” and contributes to chronic adaptation. In the present talk, I will present how β-adrenergic signaling, implicated in acute stress response, downstream of sympathetic nerve stimulation, regulates concerted thermogenic response in brown adipose tissue and scWAT via the epigenetic mechanism.

詳細はこちらからもご覧になれます:http://wpi-iiis.tsukuba.ac.jp/japanese/seminar

問い合わせ:国際統合睡眠医科学研究機構 029-853-5857(内線5857)